LX-anställningen blev en vinst för alla

Genom Ovanåkers kommuns arbetsmarknadsprojekt Kompetens och resurs ges möjlighet till företag att få in fler medarbetare.

Agneta Söderberg kände att det blev mer och mer för henne att göra i köket på Furans förskola i Alfta. Frukost, lunch och mellanmål skulle tillagas till allt fler barn och Agneta kände att pressen började göra ont i kroppen. Samtidigt gick Madde Backeby hemma i Gäddvik och kände sig lite nedstämd efter en sjukskrivning.

Genom Ovanåkers kommuns arbetsmarknadsprojekt Kompetens & Resurs fick Madde Backeby en LX-anställning och ett jobb i köket samtidigt som Agneta Söderberg fick en efterlängtad kollega. Nu är de kökskompanjoner och är så glada över lösningen.

Det är lätt att tro att Agneta Söderberg och Madde Backeby har varit kollegor i hela arbetslivet. De har nära till skratt och det är lätt att se att de trivs ihop. Men sanningen är att de nyligen lärt känna varandra.

Men vi tar det från början. Hösten 2016 var tung för Agneta Söderberg. Furans förskola i Alfta fick allt fler barn, vilket innebar fler magar att mätta. Agneta Söderberg som älskar sitt jobb gjorde hela tiden sitt yttersta för att laga all mat från grunden. Men nånstans blev stressen och pressen så stor att kroppen sa stopp. Hon kontaktade en läkare.

– Jag hade dåliga värden och var väldigt nära en sjukskrivning. Men det kändes inte aktuellt att stanna hemma, för vem skulle göra mitt jobb? Jag jobbar ensam i köket. Allting var jättejobbigt, säger Agneta.

Istället gick Agneta Söderberg till sin chef Anders Bastbacken och förklarade situationen. LX-ansvarige Ann Olsson hade strax innan skickat ut information till samtliga chefer inom kommunen att de alla hade möjligheten att få hjälp med värdefull förstärkning från Kompetens & Resurs genom möjligheten att ta emot en LX-anställd. LX är en arbetsmarknadsåtgärd för att få ut långtidsarbetslösa människor ut på arbetsmarknaden och till en egen försörjning.

En LX-anställning är ett av många olika verktyg för att stötta människor ut till arbetslivet. Just LX är till för att ge möjlighet till en extra medarbetare och värdefull förstärkning till arbetsgruppen, utan att det belastar verksamhetens ekonomi.

Efter ett samtal med LX-ansvarige Ann Olsson gick det fort. Hon i sin tur kontaktade Madde Backeby och frågade om det fanns intresse att få ett jobb som en extra resurs i köket på Furan.

­– Jag trodde inte att det var sant! Tänk dig att bara gå hemma och så en dag ringer det någon och frågar om du vill ha ett jobb. Jag trodde först att Ann bara skojade, säger Madde Backeby.

Madde Backeby har tidigare arbetat inom kommunens äldreomsorg men en skada i ryggen satte stopp för fortsatt jobb. Veckorna blev månader och Madde kände hur hon blev allt mer nedstämd av att bara gå hemma. Dessutom var hon rädd att påbörja något helt nytt. För tänk om ryggen inte orkade.

De kom överens med Arbetsförmedlingen om att inleda med en praktik. I två veckor skulle Madde få prova på att jobba i Furans kök. Sen väntade en utvärdering om en eventuell fortsättning.

– Jag såg det som en bra chans och jag tog den. Det var jätteroligt att jobba igen och Agneta är en fantastisk handledare, säger Madde Backeby.

Agneta Söderberg har också bara gott att säga om projektet och den nya kollegan:

– Nu när jag har en kollega i köket känner jag arbetsglädje igen. Det har varit stressigt och tungt att vara ensam i köket. Madde är duktig och tillsammans hinner vi göra mycket mat från grunden. Nu hinner vi till och med baka eget bröd de dagar vi serverar soppa, säger hon.

Två veckor gick fort men Madde Backeby hann känna efter hur kroppen svarade på att arbeta i ett kök.

– Jag var såklart väldigt trött till en början. Men samtidigt fick jag mer och mer energi av att ha ett jobb och känna mig behövd.

Första december påbörjade Madde Backeby sin LX-anställning. Hon trivs utmärkt i köket på Furan tillsammans med Agneta, barnen och övrig personal.

– Det är här en fantastisk möjlighet. Min familj och mina vänner märker också att jag är mycket piggare och gladare nu. Inte minst har jag fått ett nytt intresse för matlagning och orkar testa nya maträtter hemma. Det uppskattas, säger Madde Backeby med ett skratt.

För Agneta Söderberg har också vardagen ändrats till det bättre. Hjälpen i köket har gjort henne lugnare och stressen har minskat. Efter ett nytt läkarbesök konstaterades att de höga värdena nu var lägre och en sjukskrivning känns nu avlägsen.

– Det här är en vinst för alla, säger Agneta Söderberg.

Är du intresserad av att veta mer om möjligheten för din arbetsplats att ta emot en LX-anställd? Kontakta Ann Olsson, tfn 0271-574 66.

Senast uppdaterad