Kontakt

Livsmedel

Har du blivit sjuk och misstänker att det beror på maten du ätit? Då ska du kontakta miljö- och byggavdelningen. Det är även bra om du kontaktar den restaurang eller butik där du köpt maten.

Så här anmäler du

När du ska anmäla är det vissa uppgifter du behöver ha till hands:

  • Restaurangens eller butikens namn och adress
  • Vilken mat du åt
  • Om ni var flera som åt tillsammans, i så fall hur många
  • När ni åt (datum och klockslag)
  • Hur många som insjuknat
  • Vad de som inte blev sjuka åt
  • När du blev sjuk och vilka symptom du fått

Gör gärna din anmälan via vårt webformulär. Det är värdefullt om du lämnar telefonnummer eller e-postadress så att handläggaren kan nå dig för kompletterande uppgifter. Tänk dock på att alla uppgifter i en myndighets register är allmän handling och kan bli offentliga om någon begär ut dem.

Om du vill vara anonym är du välkommen att göra din anmälan via telefon 0271-570 00 (vx). Då kan vi ställa eventuella följdfrågor direkt under telefonsamtalet.

Vad händer sen

Miljöinspektörerna gör en bedömning av fallet. Om vi bedömer att det är sannolikt att maten har orsakat sjukdomen gör vi en utredning. Som en del av utredningen gör vi oftast en inspektion då vi kontrollerar livsmedelshanteringen och hygienen.

Vi utreder för att förhindra att fler drabbas

Miljö- och byggavdelningen utreder misstänkta matförgiftningar i första hand för att stoppa felaktig livsmedelshantering och dåliga matvaror, och på så sätt hindra att fler konsumenter drabbas.

Om det är ett livsmedelsföretag som orsakat din matförgiftning kan du få ersättning enligt produktansvarslagen. Begär i första hand ersättning direkt av företaget. Om ni inte kommer överens kan du stämma företaget i tingsrätten eller vända dig till ansvarsnämnden för hotell och restaurang. Produktansvarslagen gäller oavsett om företaget har en försäkring eller inte. Miljö- och byggavdelningen kan inte hjälpa dig att få ersättning.

Information hos Livsmedelsverket

Fakta och goda råd om matförgiftningar finns på livsmedelsverkets hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Du hittar informationen genom att skriva in "matförgiftning" i sökrutan.

 

Kontakt

Miljöinspektör

Theres Lund
Tfn 0271-570 45
E-post theres.lund@ovanaker.se

Miljöinspektör

Aleksandra Goral
Tfn 0271-570 44
E-post aleksandra.goral@ovanaker.se

Senast uppdaterad 2019-09-03 13.25

Tyck till om sidan